Diarréer

 

Mag- tarmsjukdomar förekommer ofta på våra hundar. Ofta börjar det hela med att de blir magsjuka. De kräks och får därefter diarré.

 

Mag- och tarmsjukdomar förekommer ofta hos våra hundar. Ofta börjar det med magsjuka. Hunden kräks och får därefter diarré. Vid de lättare fallen blir avföringen lös och smetig, i andra fall sprutar diarrén ur hunden. Avföringen är vattning och kan slutligen bli blodig.

 

När hunden har kräkningar och diarré förlorar den vätska. Hos små hundar kan detta snabbt ge upphov till allvarlig uttorkning medan stora hundar klarar det bättre.

 

Magsjuka kan orsakas av att hunden ätit något den inte tål eller av olika virus. Mest känt är parvovirus eller ”hundpest”. De flesta hundar är nu för tiden väl vaccinerade mot parvovirus; vaccinerna ger ett gott skydd. Man kan dock se hundpest hos unghundar där man inte följt rekommenderat vaccinationsprogram.

 

Om en hund får diarré är det viktigt att man inte utfodrar den. Mag- och tarmkanalen måste få vila och hundar klarar sig länge utan mat. Däremot är det viktigt att de har tillgång till vatten.

 

Blir diarrén intensiv, och framför allt om den blir blodig, ska veterinär uppsökas. Vid enklare diarréer ska maten tas bort minst 24 timmar. Ge endast vätska, eventuellt så kallad sportdryck. Du kan också blanda en matsked honung och en tesked salt med en liter vatten. Av detta ska hunden ha en deciliter per kilo kroppsvikt och dygn, för en 30 kilos hund blir det cirka tre liter.

 

När diarrén har upphört ges dietmat under cirka en vecka. Dieten kan bestå av kokt fisk och kokt ris. Därefter går man försiktigt över till normal kost.

 

 

Hundförarens sjukvård

 

·  Noggrann kontroll av avföring och kräkningar med avseende på frekvens och utseende.

 

·  Dra in maten – svält i minst 24 timmar

 

·  Fri tillgång på vätska med till exempel honung – saltvatten.

   Kontakta Hund I Tjänst

 

Tillbaka