Kräkningar

 

Akuta häftiga kräkningar utan diarré kan vara allvarliga och tecken på olika sjukdomar.

 

En av orsakerna till kräkningar kan vara att hunden har svalt ett föremål som fastnat i matstrupen, magen eller i tarmen. Hundar kan svälja allt från hundleksaker till strumpor och snören. Att hundar sväljer nappar är inte heller ovanligt. Om ett föremål fastnar i tarmen, uppstår skador i tarmslemhinnan och det kan gå hål på tarmen.

 

Om hunden kräks och inte får behålla mat eller vatten ska den undersökas av veterinär, som röntgar hundens buk och matstrupe. En sten syns på röntgen. Det gör däremot inte ett föremål av plast eller textil. Genom att ge hunden kontrastmedel, som fastnar i eventuella föremål, får man en uppfattning om kontrasten kan passera hela vägen från mun till ändtarm, eller om det stoppas upp av något på vägen.

 

För att avlägsna ett främmande föremål görs ett kirurgiskt ingrepp. Man måste oftast öppna tarmen eller magen och plocka ut föremålet. Ibland finns andra sätt att få ut föremålet.

 

Förebygg genom att inte låta hundar bita eller leka med föremål som de kan svälja, till exempel hundleksaker, snören, plast, strumpor.

 

Hundförarens sjukvård

 

Förebygg

Vid upprepade kräkningar

Kontakta Hund I Hunditjänst

 

Tillbaka