Öroninflammation – Otit

 

Akuta öroninflammationer är mycket vanliga på våra hundar. Det yttrar sig i att hunden börjar skaka på huvudet och krafsa sig mot öronen. Huden i örat är röd och irriterad, men utseendet varierar.

 

Vid en öroninflammation växer bakterier och svampar som retar körtlarna till en ökad vaxproduktion, där ännu fler bakterier kan växa.

 

Orsaken till problemen är att hundens öron i grunden är felkonstruerade. Vi människor har en ganska rak hörselgång, medan hundens är kraftigt böjd. Om hunden dessutom har hängande öron blir ventilationen dålig. Det blir varmt och fuktigt, det vill säga en utmärkt miljö för bakterier och svamp. Hundar med tendens att utveckla andra hudproblem, till exempel cocker spaniel som ofta har problem med sebboré, har ofta en speciell typ av öroninflammationer. Schäfrar, som inte har hängande öron, har också ofta öronproblem. Problemen kan ofta uppstå på några dagar.

 

För att komma tillrätta med öroninflammation rengör man örat försiktigt, så att örats hud inte förstörs. På Apoteket och hos veterinären finns speciella öronrengöringsmedel som löser vaxet. Efter rengöringen behandlas örat med örondroppar.

 

En misskött otit kan lätt bli kronisk. Har man otur kan även en rätt skött otit utvecklas till att bli kronisk.

 

Hundförarens sjukvård

 

Inspektera hunden.

Rengör örat försiktigt. Peta inte ner öronvaxet i hörselgången.

Kontakta Hund I Tjänst

 

Tillbaka